H παραπάνω φράση είναι τυπωμένη στη σελίδα 223 του ετήσιου λευκώματος του ΕΟΤ, έκδοση 1990, που εκτυπώθηκε σε 140.000 αντίτυπα σε πέντε γλώσσες. Αυτή είναι και η μοναδική φορά που γίνεται αναφορά στο γυμνισμό σε έκδοση του ΕΟΤ παρ’ότι ο Ν1399 ψηφίστηκε το 1983.
Το 1990 λειτουργούσαν δύο ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα: το «LENA-MARY BEACH HOTEL» στην Πετροθάλασσα Αργολίδας και το «KALYPSO CRETAN VILLAGE» στον Κάραβο Πλακιά της Κρήτης. Με άλλα λόγια η άσκηση γυμνισμού σε οποιαδήποτε παραλία της ηπειρωτικής ή νησιωτικής χώρας ήταν παράνομη. Όμως συλλήψεις ή διαπόμπευση γυμνιστών δεν σημειώθηκαν ή τουλάχιστον δεν αναφέρθηκαν στον Tύπο.
Το έτος εκείνο υποβλήθηκε πρόταση στη Διεθνή Ομοσπονδία Γυμνιστών από το μακαρίτη σήμερα πρόεδρο του συλλόγου «ΟΙ ΠΡΩΤΟΠΛΑΣΤΟΙ», Δημήτρη Παζαρλή, να γίνει το επόμενο, 23ο, συνέδριό της στην Ελλάδα, αλλά η πρόταση δεν έγινε δεκτή από την κεντρική επιτροπή για τις παλινωδίες της τότε κυβέρνησης στην άσκηση υπεύθυνης τουριστικής πολιτικής.
Δυστυχώς, μετά την απομάκρυνση του
γενικού γραμματέα του ΕΟΤ και αργότερα υφυπουργού Τουρισμού, Νίκου Σκουλά, που
οραματίστηκε τις ειδικές μορφές τουρισμού, ανάμεσά τους και το νόμιμo γυμνισμό,
οι διάδοχοί του αντιμετώπισαν χλιαρά την ανάπτυξη των ΚΠΓ, ενώ απουσίασε η
πολιτική βούληση των εκάστοτε κυβερνώντων να προχωρήσουν σε ριζοσπαστικές
λύσεις, αναθέτοντας στην τοπική αυτοδιοίκηση τη λειτουργία οργανωμένων ακτών
γυμνιστών, προκειμένου να ικανοποιήσουν το ολοένα και διογκούμενο κύμα
γυμνιστών-τουριστών.
Οι Έλληνες οπαδοί του κινήματος αντιμετωπίστηκαν με καχυποψία από την τότε κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε απομακρυσμένα σημεία, διακινδυνεύοντας τη σωματική τους ακεραιότητα.
Αντίθετα με τα όσα συνέβαιναν στην Ελλάδα, η γειτονική Κροατία δεν είχε που να τους βάλει. Υπολογίζεται ότι το 15% των αφίξεων αλλοδαπών τουριστών ερχόταν αποκλειστικά για τα κέντρα παραθερισμού γυμνιστών και τις δεκάδες επίσημες και ανεπίσημες παραλίες στα νησιά και στις δαλματικές ακτές.
Το 2005 η εταιρεία Mintel International Group Ltd παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας τετραετούς μελέτης (2001-2004) για το γυμνιστικό τουρισμό στην Κροατία. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 2004, τελευταίο έτος της μελέτης, 1.411.841 αλλοδαποί και 74.307 Κροάτες γυμνιστές παραθέρισαν σε 20 διαφορετικά κέντρα. Το συνάλλαγμα που εισρέει κάθε χρόνο υπολογίζεται σε περισσότερο από 1.000.000 δολάρια ΗΠΑ. Πολυτελή φυλλάδια διατίθενται δωρεάν σε πολλές γλώσσες από τον Κροατικό Οργανισμό Τουρισμού στις διεθνείς εκθέσεις για την προσέλκυση τουριστών.
Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι το 1997 στην 25η ετήσια συγκέντρωση γυμνιστών των χωρών της Αδριατικής εκπρόσωπος του υπουργού Τουρισμού της Κροατίας απηύθυνε θερμό χαιρετισμό στους 665 επισκέπτες, ενώ κροατικός τηλεοπτικός σταθμός κάλυψε την όλη εκδήλωση. Αξέχαστες πράγματι στιγμές με την έπαρση όλων των σημαιών, ανάμεσά τους και η ελληνική.
Καιρός, λοιπόν, να γίνει κάτι ανάλογο στην Ελλάδα, οι φυσικές ομορφιές της οποίας είναι ασυγκρίτως καλύτερες απ' αυτές της Κροατίας. Χρειάζεται όμως πολιτική βούληση, συντονισμός και επανεκτίμηση του φαινομένου «γυμνισμός», ως ειδική μορφή τουρισμού, με σημαντικό συναλλαγματικό όφελος για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και μοναδικό τρόπο ζωής για όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας και εισοδηματικής τάξης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου