Αναγνώστες

2013-07-14

ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΝΤΟΜΠΟΝΑ ΣΤΟ ΑΚΟΥΙΝΚΟΥΜ: ΜΕΡΟΣ Ε΄





T
α μεγάλα δημόσια λουτρά του Ακουίνκουμ, τα ερείπια του οποίου βρίσκονται στην αριστερή πλευρά του Δούναβη, είχαν πρόσβαση, χάρη στο κεντρικό σύστημα λειτουργίας τους, σε καθαρό και κρύο νερό του ποταμού. Όπως όλα τα δημόσια λουτρά στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία αποτελούνταν από τρεις κύριους χώρους, το tepidarium, to caldarium και το frigidarium. To πρώτο και το τρίτο διέθεταν πάγκους για τους λουόμενους και τα τρία ευρύχωρες πισίνες.

Το tepidarium ήταν το ζεστό δωμάτιο, όπου οι λουόμενοι προσαρμόζονταν διαδοχικά. Η ζέστη ήταν υποφερτή, αλλά όλοι φορούσαν σάνδαλα με ξύλινες σόλες, γιατί δεν μπορούσαν να περπατήσουν ξυπόλυτοι χωρίς να πάθουν εγκαύματα. Περιττό να πούμε ότι όλοι, άνδρες και γυναίκες, ήταν εντελώς γυμνοί.

Το caldarium ήταν το καυτό δωμάτιο με θερμοκρασία 50-55° με μια μεγάλη πισίνα και χώρο ανάπαυσης. Οι λουόμενοι αλείφονταν με ελαιόλαδο και ύστερα έτριβαν το σώμα τους με βούρτσα. Η υψηλή θερμοκρασία βοηθούσε στο άνοιγμα των πόρων και την ταχύτερη εφίδρωση.
Τέλος, το frigidarium ήταν το κρύο δωμάτιο, πάλι με πισίνα και χώρο ανάπαυσης. Εδώ οι πόροι έκλειναν σταδιακά, το σώμα επανερχόταν στην αρχική κατάστασή του σε θερμοκρασία δωμάτιου, η εφίδρωση σταματούσε. Οι λουόμενοι ηρεμούσαν και συζητούσαν περί παντός επιστητού. Ο πλέον κατάλληλος χώρος για κοινωνικά σχόλια (ποιος πήδηξε ποια στο Ακουίνκουμ, πώς το έκανε ο τάδε με τη δείνα κ.ο.κ.). Η πόλη είχε αποκτήσει φήμη ερωτικού παραδείσου. Η ελεύθερη ναυσιπλοϊία στο Δούναβη - ο ποταμός αποτελούσε το όριο της αυτοκρατορίας-  είχε και τα καλά της. Εκατοντάδες γυναίκες και απελεύθεροι έφθαναν εδώ σε αναζήτηση πελατών. Ανάμεσα στις νεαρές γυναίκες υπήρχαν και Σαρμάτισσες, Μαρκομάνισσες, ψηλές, λυγερόκορμες Βάρβαρες που άνοιγαν οίκους ανοχής.

Το πλεονέκτημα για τα δημόσια λόυτρά του Ακουίνκουμ ήταν οι υπόγειες θερμές πηγές που τροφοδοτούσαν τους κύριους και βοηθητικούς χώρους.
Η όλη διαδικασία θυμίζει παραλλαγή φινλανδικού ατμόλουτρου.

Η σημερινή Βουδαπέστη είναι γεμάτη από θερμές πηγές και κοντά στα ρωμαϊκά λουτρά υπάρχουν επίσης τα τουρκικά λουτρά σε υπόγειο χώρο, τα οποία επισκεφθήκαμε, ως γυμνιστές, με την
Cassandra,  το 1987, όταν κολυμπήσαμε σε σκοτεινό χώρο και απολαύσαμε μασάζ. Τότε μόλις είχαμε γνωριστεί.

Έχοντας αυτά, λοιπόν, υπόψη μας, συνεχίζουμε την εξιστόρηση των σεξουαλικών περιπετειών του Λεύκιου Αιμίλιου και της Φλάβιας Ιουστίνας. Στις 8 το βράδυ οι 22 καλεσμένοι, ο διοικητής της Δεύτερης Λεγεώνας «Α
diutrix», η σύζυγός του, Κορνηλία, και οι δέκα διοικητές των κοόρτεων με τις συζύγους τους, έφθασαν στα δημόσια λουτρά, τα οποία ήταν κλειστά για το κοινό. Οι φύλακες χαιρέτησαν με το ρωμαϊκό τρόπο, άνοιξαν τις πόρτες και τα ζευγάρια κατευθύνθηκαν στον ειδικό χώρο, όπου γδύθηκαν. Η Ντρουσίλα με τη Λίβια, κατ’ εξαίρεση, ακολούθησαν την κυρία τους μέχρι εκεί, συγκέντρωσαν τα ρούχα της και αποσύρθηκαν σε διπλανό χώρο με τη φρουρά.
Η Κορνηλία συγκέντρωσε τις γυναίκες των διοικητών κοόρτεων και τους περιέγραψε το σχέδιο. «Εμείς θα υποδυθούμε τις αιχμάλωτες γυναίκες από τη φυλή των Σαρματών, θα φοράμε λουλούδια στα μαλλιά μας και θα το παίξουμε δύσκολες». «Έτσι θα προκαλέσουμε το ενδιαφέρον των ανδρών να μας πλησιάσουν πιο εύκολα και να διαλέξουν με ποια θα πάνε!» «Βγάλτε τους χιτώνες σας, φορέστε τα σάνδαλα με τις ξύλινες σόλες». «Είστε αποτριχωμένες;» Όλες ανασήκωσαν τους χιτώνες και έδειξαν τα ροδαλά μουνιά τους». «Προβλέπω άγριο πήδημα, οι Ρωμαίοι διοικητές έχουν πάθος με τις βάρβαρες γυναίκες». Οι Σαρμάτες πριν καιρό είχαν εισβάλει στο Ακουίνκουμ και είχαν προκαλέσει σοβαρές καταστροφές».
Στο άλλο βοηθητικό δωμάτιο οι άνδρες γδύθηκαν και άκουσαν τις οδηγίες του διοικητή της λεγεώνας. Ολόκληρο στρατηγικό σχέδιο είχε εκπονήσει, προκειμένου το όργιο να ξεχωρίζει από μια απλή σαρκική επαφή. «Επίθεση κατά μέτωπο». «Διαλέξτε την αιχμάλωτη και αλλάξτε της τα φώτα!» «Ξεχάστε ότι είναι Ρωμαίες, θέλω να τις αντιμετωπίσετε σαν γυναίκες των μισητών Σαρματών, να τις πηδήξετε άγρια και να τις τιμωρήσετε, ξέρετε εσείς πως». Μετά γέλασε και συμπλήρωσε «γυναίκες μας είναι τις αγαπάμε, αλλά μην μας πάρουν τον αέρα!».
Μπήκαν στο tepidarium και βλέπουν τις γυναίκες ολόγυμνες, αρωματισμένες και με λουλούδια στα μαλλιά τους. Ο Λεύκιος Αιμίλιος είδε τη Φλάβια Ιουστίνα που ακτινοβολούσε και έμεινε άφωνος. Τις πλησίασαν, διάλεξε ο καθένας μια και άρχισαν να αλείφονται με ελαιόλαδο. Όπως προέβλεπε το πρόγραμμα, ο Λεύκιος Αιμίλιος έπεσε στη Σερβίλια, γυναίκα του διοικητή της τρίτης κόορτης. Η Σερβίλία του άλειψε το καυλί με λάδι και εκείνος το σώμα της με αρωματικά έλαια. Τα χέρια δούλευαν ακατάπαυστα, ενώ οι δήθεν αιχμάλωτες έκαναν πως αντιστέκονταν. Η Φλάβια Ιουστίνα είχε ανοίξει τα πόδια της και δεχόταν τα χάδια του διοικητή της πέμπτης κοόρτης. Αυτός έβαζε το δάχτυλό του μέσα της. Εκείνη με μισόκλειστα μάτια απολάμβανε την περιποίηση του. Σε μια γωνιά η Κορνηλία έκανε στοματικό έρωτα στο διοικητή της πρώτης κοόρτης, ενώ ο διοικητής της λεγεώνας πηδούσε τη γυναίκα του.
Αφού δαχτυλώθηκαν, γλείφτηκαν, πηδήχτηκαν, πέρασαν στο caldarium, όπου χάθηκαν μέσα στους ατμούς. Ο Λεύκιος Αιμίλιος έψαχνε τη Φλαβία Ιουστίνα που τον περίμενε στη γωνία. Τη φίλησε και της εκμυστηρεύθηκε πόσο την αγαπάει. Το πρόσωπό της έσταζε από ιδρώτα, αλλά εξακολουθούσε να είναι ελκυστική. Πάρθηκαν σε μια γωνιά και τελείωσε για πρώτη φορά μέσα της. Ήταν η μέρα που συνέλαβε το πρώτο της γιο, τον Κουίνκτιο Κιγκινάτο. Μετά έκατσαν στον πάγκο και αλείφτηκαν με αρωματικά έλαια. «Λεύκιε Αιμίλιε, το καυλί σου δεν λέει να ηρεμήσει». «Με τέτοια γυναίκα που έχω δίπλα μου, αμφιβάλλω». Η Φλαβία Ιουστίνα γονάτισε και του έκανε ολοκληρωτική πίπα μέχρι που τη ζωγράφισε στο πρόσωπο. Γυρνώντας να δει τι έκαναν οι άλλες, παρατήρησε ότι όλες σχεδόν είχαν ζωγραφιστεί από τους διοικητές. «Αιχμάλωτες, τιμωρηθήκατε όπως σας άξιζε!» Οι ζωγραφισμένες γυναίκες υποκλίθηκαν στην ανωτερότητα των νικητών κι αυτοί τις φίλησαν στο μέτωπο. «Ούτε να υποκριθούμε μπορούμε με ‘σας», απάντησε ο διοικητής της Λεγεώνας. «Συγχαρητήρια στην Κορνηλία Αυγουστίνα για τη διοργάνωση της βραδιάς». «Είναι μοναδική στη διοργάνωση τέτοιων συγκεντρώσεων». «Τη ζήτησαν και στο Carnuntum, αλλά δεν την αφήνω να πάει». «Η Κορνηλία πηδιέται μόνο με διοικητές, όχι απλούς στρατιώτες». Εκείνη γέλασε και συμπλήρωσε, «πηδιέμαι με όποιον θέλω και όπως θέλω!»

Στο τέλος πέρασαν στο
caldarium, έπεσαν στην κρύα πισίνα, κολύμπησαν και ξεκουράστηκαν. Ο διοικητής φρόντισε να υπάρχουν εδέσματα και άφθονο κρασί. «Χρειαζόμαστε ένα καλό φαγητό μετά το εξαντλητικό πήδημα!». Κάθισαν στα ανάκλιντρα και έφαγαν. Η Κορνηλία είχε μια καλύτερη ιδέα. Έριξε κρασί στο σώμα της, την κίνηση επανέλαβαν και οι άλλες γυναίεκς, οπότε οι άνδρες έγλειψαν τα σώματά τους. Η Ντρουσίλα με τη Λίβια, γυμνές μέχρι τη μέση έριχναν κρασί στις γυμνές γυναίκες, ενώ οι φρουροί τις φώναζαν πίσω. «Ελάτε να τελειώσουμε ό,τι αρχίσαμε».


Ήταν ένα αξέχαστο ρωμαϊκο όργιο με ανταλλαγή συντρόφων που κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες. Ήταν τόσο εξαντλημένοι από το πήδημα που κοιμήθηκαν στα ανάκλιντρα. Δεν είχαν τη δύναμη να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Η Φλαβία Ιουστίνα με το Λεύκιο Αιμίλιο κοιμήθηκαν αγκαλιά. Η Κορνηλία προσπαθούσε να βγάλει το καυλί του διοικητή από μέσα της, γιατί αυτός είχε αποκοιμηθεί πάνω της. Η Σερβίλια κοιμήθηκε πάνω στο σύζυγό της. Η Ντρουσίλα με τη Λίβια σκέπασαν τα ζευγάρια να μην κρυώσουν και συνέχισαν το ερωτικό παιχνίδι τους με τους φρουρούς. «Βγάλαμε το άχτι μας, ήμασταν αγάμητες για δεκαπέντε ημέρες. Τα δώσαμε όλα».

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΚΤΟΥ, ΕΒΔΟΜΟΥ ΚΑΙ ΟΓΔΟΟΥ ΜΕΡΟΥΣ:
Θάνατος του Μάρκου Αυρήλιου στη Βιντομπόνα στις 17 Μαρτίου 180. Ο φιλόσοφος-αυτοκράτορας άφησε διάδοχό του το γιο του Κόμμοδο, μόλις 19 ετών, προς απογοήτευση της μεγάλης κόρης του που περίμενε να δει στη θέση του το σύζυγό της Πομπηϊανό. Η σορός του αυτοκράτορα αποτεφρώθηκε με όλες τις δέουσες τιμές. Στο Ακουίνκουμ έγινε συγκεντρωση στο κεντρικό στάδιο της δεύτερης λεγεώνας στη μνήμη του Μάρκου Αυρήλιου. Στη συνέχεια ζητωκραύγασαν το νέο αυτοκράτορα, Κόμμοδο και επέστρεψαν στις θέσεις τους.

Ο Λεύκιος Αιμίλιος προβιβάζεται σε διοικητή της 8ης κοόρτης και συμμετέχει σε κοινά γυμνάσια με την πρώτη λεγεώνα στο Brigentio. Στις 15 Νοεμβρίου 180 γεννιέται ο πρώτος γιος του που πήρε το όνομα του Κουίνκτιου Κιγκινάτου, ενός Ρωμάιου ευπατρίδη που κλήθηκε να σώσει τη Ρώμη το 5ο π.Χ. αιώνα και, αφού εξεπλήρωσε την απσοτολή του, επέστρεψε στα πατρικά κτήματα. Ο δεύτερος γιός του ακολούθησε στις 8 Σεπτεμβρίου 181. Ονομάστηκε Μάρκος Αυρήλιος.

Η Φλαβία Ιουστίνα εξομολογείται ότι στερήθηκε τις ομαδικές συνερεύσεις. Στο διάστημα της εγκυμοσύνης της η Λίβια με την Ντρουσίλα εναλλάξ εξυπηρετούσαν τις ανάγκες του Λεύκιου Αιμίλιου.

Ο Κόμμοδος υπέγραψε συνθήκη με τα γερμανικά φύλα και επέστρεψε στη Ρώμη, διόρισε ανθρώπους της αρεσκείας του στα ύπατα αξιώματα, εξαπόλυσε διωγμό κατά των αντιπάλων του, εξορίζοντας την αδελφή του, που θανατώιηκε αργότερα στο Κάπρι.  Το 192 δολοφονήθηκε μέσα στο λουτρό και ακολούθησε το έτος των πέντε αυτοκρατόρων (193): Περτίναξ, Δίδιος Ιουλιανός, Σεπτίμιος Σεβήρος, Νίγρος και Αλβίνος.

Ο Σεπτίμιος Σεβήρος αναγορεύτηκε αυτοκράτορας στο Carnuntum με την υποστήριξη, μετάξύ άλλων, της πρώτης και δεύτερης λεγεώνας. Στην τελετή  παρέστη ο Λεύκιος Αιμίλιος που είχε προαχθεί σε διοικητή της δεύτερης λεγεώνας.  Το Ακουίνκουμ που αριθμούσε 40.000 κατοίκους έγινε colonia. Στα υπόλοιπα μέτωπα μαινόταν ο πόλεμος των άλλων αυτοανακηρυχθεντων αυτοκρατόρων. Ο Νίγρος δολοφονήθηκε το 194 στη Μέση Ανατολή και ο Αλβίνος κατατροπώιηκε στη μάχη του Λούγδουνου το 197.

Ο Σεπτίμιος Σεβήρος πέθανε το 211 στο Εβόρακο (σημερινή Υόρκη της Αγγλίας), αφήνοτνας το θρόνο στους γιους του Γέτα και Βασιανό, γνωστό ως Καρακάλλα. Ο τελευταίος σκότωσε τον αδελφό του και άλλους επιφανείς Ρωμαίους, ανλαμεσά τους ο νομοδιδάσκαλος Παπινιανός, ώστε να εδραιώσει την κυριαρχία του. Ακολούθησε το παράδειγμα του Κόμμοδου. Εγκλήματα επί εγκλημάτων.

Το 212 με αυτοκρατορικό διάταγμα του Καρακάλλα όλοι οι ελεύθεροι κάτοικοι της αυτοκρατορίας απέκτησαν την ιδιότητα του Ρωμαίου πολίτη έναντι χρηματικού ποσού. Το Ακουίνκουμ, όπως όλες οι πόολεις και γωνιές του αχανούς κράτους γέμισαν από Ρωμαίουε πελάτες, πολλοί απο τους οποίους δεν γνώριζαν τη γλώσσα!

Ο Λεύκιος Αιμίλιος με τη συμπλήρωση του 45ου έτους του παρέδωσε την αρχηγία σε νέο διοικητή και απσούρθηκε από το δημόσιο βίο. Η Φλαβία Ιουστίνα διατηρούσε τη φρεσκάδα της και συμμετείχε σε όργια στα λουτρά. Η Λίβια και η Ντρουσίλα παντρεύτηκαν διοικητές κόορτεων και έγιναν κυρίες. Αλλά δεν μπορούσαν να κόψουν το πήδημα! Οι γιοι του ειχαν καταταχθεί στην 8η κοόρτη της δεύτερης λεγεώνας. Η δύναμη της αυτοκρατορικής λεγεώνας ανερχόταν σε 5.000 ανδρες, ενώ υπήρχαν 23 συνολικά σε διαφορετικά σημεία της αυτοκρατορίας. Με άλλα λόγια η ρωμαϊκή αυτοκρατορία δίεθετε σχεδόν 200.000 ετοιμοπόλεμους άνδρες. Η πρώτη και η δεύτερη λεγεώνα έφεραν το τίτλο Adiutrix, είχαν βοηθητικό λόγο και αποτελούσαν τη ναυτική δύναμη του Δούναβη. Ήταν και οι παλαιότερες απ' όλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου